coconut corn grits pudding with mango and tahini mousse + cashews
4 łyżki kaszy kukurydzianej Sante
1,5 szklanki mleka + woda
3 łyżki wiórków kokosowych
mus:
pół bardzo dojrzałego mango
łyżka tahini
Gotujemy szklankę mleka razem z wiórkami. Do pozostałej części mleka wsypujemy kaszę i mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy kaszę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. W trakcie gotowania możliwe, że będzie trzeba dolewać trochę wody. Kiedy kaszka będzie gotowa i ostudzona, przekładamy ją do wcześniej schłodzonego naczynka i umieszamy razem z nim w lodówce, najlepiej na noc. Aby przygotować mus należy zmiksować mango z tahini. Smacznego :)
O zaletach kaszy kukurydzianej można mówić bez końca. Posiada wiele cennych substancji odżywczych m.in. błonnik pokarmowy i białko, składniki mineralne tj. fosfor i żelaz oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6), niacyny i kwas foliowy. Kaszę kukurydzianą można z powodzeniem przygotować na słodko, jak i na słono. Można ją gotować na mleku i zajadać się jak kaszką manną lub na wodzie i zastąpić nią np. ziemniaki lub dodać do wielu sałatek. Opcji jest wiele! Osobiście, najbardziej lubię zajadać się tą kaszą na słodko, tak jak dzisiaj. Najlepiej z owocami :)
Ten mus *.* To musiało być przegenialne !
OdpowiedzUsuńjej, ale to musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńwow, jakie wyraźne zdjęcia! zdecydowanie widać różnice między lustrzanką a cyfrówką :D
OdpowiedzUsuńpudding wygląda świetnie z tym musem :3
Ten mus z mango wygląda bardzo apetycznie :3
OdpowiedzUsuńTrochę wulkan Ci wyszedł!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango! Całość musiała smakować naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńteż najbardziej lubię kaszę kukurydzianą w wersji na słodko ;) a taki pudding to w ogóle mniaaaam!
OdpowiedzUsuńTen musss! tak egzotycznie wyszlo ;)
OdpowiedzUsuńKukurydziankę lubię, a nawet bardzo :) Mus z mango brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuńmus z dojrzałego mango, coś wspaniałego
OdpowiedzUsuńświetny pudding :)
OdpowiedzUsuń