sobota, 18 sierpnia 2012

232.





omlet a'la Kaiserschmarren z gruszką, suszoną żurawiną, cukrem pudrem, masłem orzechowym i dżemem truskawkowym
omelette with pear, dried cranberries, powdered sugar, peanut butter and strawberry jam



To był chyba najlepszy omlet jaki w życiu jadłam. Lepszy niż oryginalny Kaisershmarren z jabłkiem :) Do tego pyszny, babciny dżem bez konserwantów...zdecydowanie plasuje się na podium!
Wreszcie świeci słońce i jest ładna pogoda. Może czas wyjąć rower? Mama pewnie się zgodzi na 'małą' przejażdżkę :) Wczoraj przyszła mi połowa podręczników, resztę kupię już we wrześniu jak będą na pewno w księgarniach. 

Udanej soboty!  

23 komentarze:

  1. Naprawdę lepszy? To muszę spróbować, bo od miesiąca w lodówce mam samotną gruszkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie mam żadnych książek:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda, muszę zrobić ;) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Z gruszką... musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten omlet, ale jadłam tylko z jabłkiem.:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja moją mamę od pewnego czasu też namawiam na przejadżkę rowerową ... Ostatnio prawie się udało ;P
    Śniadanie pyszne ! Uwielbiam omlety ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mój faworyt i do tego z masłem orzechowym, czyli śniadanie idealne ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. tak to można zaczynać dzień! gruszki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. omlet na prawdę wygląda znakomicie ;) a domowy dżemik to chyba najlepsze co moze być ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. Omlet:)
    Nigdy nie jadłam, ale musi być na pewno dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  11. omlet cesarski z ulubionymi składnikami to zdecydowanie mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  12. mówisz, że z gruszką lepszy? to trzeba koniecznie spróbowac:>
    i zazdroszczę babcinego dżemu, podziel się<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wsyd sie przyznac ale nigdy nie jadłam tego omleta :( robi sie go z 2 jaj tak jak kazdy ?

    OdpowiedzUsuń
  14. a można prosić o przepis na tego omleta? <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)
      1/4 szklanki mąki
      1/4 szklanki mleka
      gruszka
      jajko
      olej/masło/oliwa
      1 łyżeczka cukru trzcinowego
      żurawina

      Pokroić gruszkę w kostkę. Żółtko zmiksować z mlekiem i mąką. Biało ubic z cukrem. Wymieszać dokładnie obie masy, a następnie dorzucić gruszkę i żurawinę. Rozgrzać na patelni tłuszcz i smażyć omleta, aż do ścięcia spodu. Zsunąć go na talerz i wrzucić z powrotem odwrotną stroną na patelnie. Po chwili, gdy już nie będzie do niej przylegał, pokroić omleta na mniejsze kawałki szpatułką.
      Podać z cukrem pudrem i czym się jeszcze chce :)

      Usuń
  15. muszę w końcu zrobić sobie tego omleta!:D muszę, muszę! ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny pomysł, musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...