cocoa waffles with ricotta, honey, blueberries, powdered sugar and peanut butter
* później dodałam.
Przepis na 4 gofry:
3/4 szklanki mąki orkiszowej1/3 szklanki mleka
duże jajko
cynamon
łyżka kakao
łyżka oleju
1/2 dużej łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kopiasta budyniu waniliowego
łyżeczka cukru trzcinowego/miodu
łyżeczka cukru trzcinowego/miodu
W małej miseczce mieszamy widelcem mleko i jajko, dodajemy olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Zawartość małej miseczki przelewamy do większej i miksujemy. Można też wymieszać łyżką, ale wtedy ciasto nie będzie idealne gładkie. Wkładamy ciasto na ok. 20-30 min. do lodówki. Po tym czasie, jeżeli masa jest za gęsta, można dolać trochę mleka lub niewielką ilość wody. Gofry pieką się ok. 5 min.
Smacznego!
To były najlepsze gofry jakie do tej pory jadłam i nie chodzi tu o dodatki, a o samą podstawę :)
Robiłam wszystko na oko, bo nigdy nie mogłam znaleźć odpowiedniego dla mnie przepisu i naprawdę nie żałuję. Nie przyklejały się do gofrownicy, ciasto było gęste i ładnie się rozprowadzało.
Będąc w Almie zobaczyłam tą ricottę, która miała bardzo króciutki skład : serwatka mleka bawolego i sól. Byłam ciekawa jej smaku, bo do tej pory mleko bawole kojarzyło mi się tylko z prawdziwą włoską mozzarellą. Ricotta ma ciekawy, słonawy smak , ale z miodem smakuję idealnie! Później dodałam jeszcze trochę masła orzechowego. Mmm *_*
Jeszcze 2 dni! Jeej jak się cieszę. Dziś już szykuję sobie wszystko co muszę spakować, bo jutro idę do kosmetyczki, później kupić jeszcze trochę rzeczy.
Wreszcie jest taka pogoda jaka mogłaby być ciągle. Wiaterek, słoneczko bez deszczu. Aż przyjemnie :)
Miłego dnia!
ale świetnie wyglądają! wydają się być idealnie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie :D choć jak dla mnie nic nie pobije drożdżowych, ale wypróbuję Twój przepis :>
OdpowiedzUsuńciekawi mnie przepis :)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam gofrownicy ;<
OdpowiedzUsuńjak dawno nie jadłam gofrów! i koniecznie muszę zapolować na tą ricottę <3
OdpowiedzUsuńprzyjemnie dzisiaj i ty przepysznie powitałaś ten dzień *-* gdyby moje gofry tak idealnie wychodziły, to jadłabym je non stop ! do tego na koniec masło orzechowe <3 mniam....
OdpowiedzUsuńPycha!:D Ja wczoraj robiłam gofry;))
OdpowiedzUsuńA gdzie się wybierasz:*?
OdpowiedzUsuńja żadnej ricotty jeszcze nie jadłam...! ale chętnie spróbowałabym takiej o której piszesz, bo mozzarellę uwielbiam! :) gofry musiały być faktycznie przepyszne.
OdpowiedzUsuńCudowne gofry ! :) Dodatek ricotty i borówek cudownie je dopełnił ;)
OdpowiedzUsuńmuszę kupić ricottę :)
OdpowiedzUsuńzrobiłaś mi ochotę na gooofry *_*
Mniam, z ricottą ( z miodem najlepsza, tak tak! :) ) i takimi dodatkami *.* Cudownie wyglądają, już sobie wyobrażam ten smak.. :)
OdpowiedzUsuń