sobota, 1 lutego 2014

762. czekoladowe, wegańskie placuszki || pomysł na obiad z tofu !




czekoladowo - bananowe wegańskie placuszki z rodzynkami, pomarańczą, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi
chocolate - banana vegan pancakes with orange, dark chocolate and desiccated coconut



banan
2 łyżki mąki ryżowej
cynamon
napój ryżowy
rodzynki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
łyżka kakao

Mieszamy suche składniki. Dodajemy papkę bananową ( banan rozgnieciony z napojem ryżowym ) oraz rodzynki. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 15 min. do lodówki. Smażymy jak zwykle z obu stron, podajemy z pomarańczą, posypane czekoladą i wiórkami :)



Dzisiaj przyjeżdżają rodzice, zakupy, optometrysta i sprawa z drukarką. Prawdopodobnie muszą kupić mi nową. Mam nadzieję, że ta już się nie zepsuje!

Nie miałam pomysłu na dzisiejsze śniadanie. W końcu padło na placuszki, bo kasze jakoś mnie nie przekonują, po ostatnich doświadczeniach...


Dzisiaj zostawiam Wam moje pomysły na smaczny obiad z tofu. Pierwszy z nich polecił mi kolega, drugi był efektem posiadania dużej ilości warzyw i chęci pokombinowania :-)

Naprawdę warto spróbować!


1) Pomarańczowe tofu wędzone z ryżem




 kostka tofu wędzonego
50g ryżu brązowego
kukurydza
zielone oliwki
pomidory suszone

Marynata:
pół pomarańczy
oliwa z oliwek
pieprz cytrynowy
sól
cytryna
miód

Tofu kroimy w większą kostkę. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z pomarańczy, łyżka miodu, trochę soku z cytryny i przyprawy. Tofu marynujemy przez całą noc, trzymając je w lodówce. 
Ugotowany ryż przekładamy do foremki i odstawiamy. Smażymy tofu, na złoty kolor. Po wyłączeniu gazu, dodajemy resztę dodatków, mieszamy. Ryż przekładamy na talerzyk razem z tofu. Wszystko można jeszcze polać pozostałą marynatą. Smacznego!


2) Kolorowa wiosenna sałatka z tofu





kostka tofu marynowanego
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
pomidory suszone
seler naciowy
kiełki rzodkiewki
pomidor
oliwki zielone
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
przyprawa chińska 5 smaków
pieprz cytrynowy
sól


Tofu kroimy na mniejszą kosteczkę. Ciecierzyce należy mieć już ugotowaną. Seler, pomidory, oliwki dodajemy wg upodobań. Kroimy pomidora, dodajemy garść kiełków. Dodjemy łyżkę oliwy z oliwek + łyżkę octu balsamicznego oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30min. Smacznego!


27 komentarzy:

  1. Jeżeli uda mi się w najbliższym czasie zdobyć tofu, to chętnie spróbuję którąś z Twoich propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam ale górka , a te pomyłsły na tofu są extra <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie jadłam tofu.
    ale patrząc na twoje obiadki to na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy obiad z tofu wyjątkowo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudowna ta plackowa wieża! :)
    Pomarańczowe tofu z ryżem na 100% zagości na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
  6. tofu - to ty mnie do niego podkusiłaś! kupuję i robię takie obiady *.* nie ma innej opcji ;)
    a i o przepis na placuszki poproszę :* takie grubaski, pewnie przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. druga sałatka mi się podoba. tylko nie mogłam zidentyfikować, co to to różowe- myślałam, że to łosoś, a to pomidor. no cóż, na pięknie czerwone trzeba poczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To wszytko są porcje na obiad dla jednej osoby?? bardzo mi się podobają :) takie kolorowe.. gdzie kupujesz tofu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że dla jednej ;)
      To zależy, najczęściej robię zakupy w Almie, więc tam...ogólnie wybieram firmę Polsoja :)

      Usuń
  9. Pomarańczowe tofu wędzone z ryżem bardzo mnie zachęciło mimo moich nieprzyjemnych doświadczeń z nim związanych :D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam tofu w każdej postaci! :) obiady oba strasznie mi się podobają, dobre połączenia.
    a o placuszkach chyba nie muszę dużo mówić...mistrzostwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy obiad jak najbardziej na tak! Drugi trochę mniej, bo nie przepadam za tofu w wersji nie poddanej obróbce termicznej (najcześciej smażeniu :D). Mogłabyś jeszcze jedynie powiedzieć ile dokładanie mleka dać do placków? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę trudno określić ilość mleka, bo lałam na oko, ale będzie to jakoś ok. 1/3 szklanki, nawet mniej. Konsystencja ma być nie za rzadka :D

      Usuń
  12. Ten ryż z tofu, to dziś mój nr 1 :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile u ciebie pyszności. Nie wiedziałbym od czego zacząć
    Ale na pierwszy ogień biorę ryż z tofu a potem od razu placuszki :D
    Miłego spotkania z rodzicami :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale grubiutkie naleśniki: )
    A tofu muszę w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie śliczne zdjęcia. :) placuszki i pierwszy obiad porywam, najbardziej w moje gusta trafiają. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczę ale chciałabym spróbować tofu ! Czemu ta cena tak odstraszam ? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie jest takie drogie. Kosztuje ok. 5 zł, czyli podobnie jak twaróg, mascarpone, ricotta, etc. ;)

      Usuń
  17. jakie grube te placki! chyba skradnę pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne te placuszki, podziel się ;D
    Te dania z tofu prezentują się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Placki mega wyglądają!
    A te pyszności z tofu również! Jadłam raz na słodko i mi nie podeszło, ale takie na wytrawnie jeszcze przede mną. Wydaje mi się, że w marynacie jest lepsze? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kawałki czekolady na szczycie placków... omnomn *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...