amarantus gotowany na mleku z suszonymi owocami, malinami z cukrem i z orzechami włoskimi
amaranth with milk, dried fruits, hot raspberries with sugar and with walnuts
czekoladowo - kokosowe ricotta hotcakes z bananem
chocolate - coconut ricotta hotcakes with banana
Amarantus ma specyficzny smak i trochę miałam z nim problemów czasie gotowania, przez to, że się spieszyłam...ale był bardzo smaczny...i słodki. Myślałam, że te maliny mrożone są moje, ale jednak okazały się babci, a ona mrozi wszystkie owoce z ogromną ilością cukru :P
Wczorajszy dzień był bardzo przyjemny.
Lubię odwiedzać stare miejsca. Lubię spotykać ludzi, których długo nie widziałam. Nawet jeżeli mają o mnie złe zdanie, zazdroszczą czy patrzą ze zdziwieniem. Przychodzę do koleżanek. Odwiedzam je, bo to zawsze lepsza opcja niż samotne siedzenie w domu.
Zaglądam jeszcze do podstawówki i gimnazjum ( jeden budynek ). Spotykam moja byłą panią od polskiego, która zajmuje mi całą przerwę. W efekcie rozmawiałam tylko z nią. Aczkolwiek spotkałam jeszcze dwie nauczycielki i godzinę poplotkowałam ze 'znajomą' :-)
Później koleżankom udało się zerwać, więc poszłyśmy na kawę. Rozmawiałyśmy o chorobie koleżanki...o moich urodzinach...o poprzednich latach wspólnie spędzonych.
Dzisiaj zabrałam się za angielski. Jeszcze nie skończyłam nawet 1/10...ciężko mi to idzie.
Ponadto babcia podrzuciła mi mojego kuzyna pod opiekę na 2-3 godziny. Nie lubię dzieci, ale muszę zagryźć zęby.
Dzisiaj zostawiam Wam kolejny pomysł na obiad:
Kokosowe tofu z pastą fasolową
opakowanie tofu wędzonego ( Polsoja)
marynata
4 łyżki mleczka kokosowego z puszki
curry
przyprawa chińska 5 smaków
pieprz cytrynowy i zwykły
sól
papryka słodka
otręby i wiórki kokosowe do obtoczenia
Tofu kroimy w większą kostkę, marynujemy i odkładamy na min. 2h do lodówki. Po upłynięciu tego czasu obtaczamy je w otrębach i wiórkach i grillujemy w piekarniku 15min. w 200*C
Pasta
3 łyżki soczewicy czerwonej Sante ( przed gotowaniem )
pół puszki białej fasoli
4-5 zielonych oliwek
łyżka musztardy kremskiej
pieprz
sól
czosnek
papryka słodka
słonecznik
Wszystkie składniki poza przyprawami łączymy za pomocą blendera. Dodajemy przyprawy i słonecznik, mieszamy.
Ponadto
kiełki brokuła
maca Sante
Cudnie , a tak gorka placuszkow ma mistrza <3
OdpowiedzUsuńTofu mnie wszędzie prześladuje ale szkoda mi na niego kasy hehe ;)
OdpowiedzUsuńJesteś genialna :) Umiesz przekonać do tofu... Skąd czerpiesz pomysły? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajczęściej z głowy albo od kolegi :)
Kolega jest wegetarianinem? :) Fajnie mieć kogoś kto moze Cię inspirować :) Pozdrów kolegę :)
Usuńjej jak to wszystko pięknie wygląda... :) amarantus jest pycha!
OdpowiedzUsuńPamiętasz o zakładce z przepisami na obiad? :)
OdpowiedzUsuńpiękna ta wieżyczka! :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj pierwszy raz spróbowałam płatków z amarantusa i prawdę powiedziawszy nie za bardzo mi podeszły :P A w jakich proporcjach je gotowałaś? :)
OdpowiedzUsuńAle krzywe placki! Nigdy nie wpadłam na to, żeby ricotta hotcakes zrobić w wersji niebiałej. Muszę spróbować niebawem, a mam je w planach na weekend. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przyrządzane tofu!
same smakołyki:)
OdpowiedzUsuńta wiezyczka jest wprost cudowna! i obiad z tofu również. :)
OdpowiedzUsuńPlacki najgrubsze na świecie!! Cudowne :D
OdpowiedzUsuńObiadem absolutnie mnie kupiłaś :)
Nie wpadłabym na to, że można owoce mrozić z cukrem :P
Korzystaj z ferii i nie marnuj czasu na naukę :P
Twoje obiady są naprawdę cudowne! <3
OdpowiedzUsuńno, ale zresztą ten amarantus.. przeżyłabym nawet cukier w tych malinach ;)
a ja zbieram się już sto lat, żeby odwiedzieć liceum i jakoś mi nie idzie, eh.
jej, same cudowności, same pyszności ! te placki tak fantastycznie wyglądają, choć nie zaprzeczę, że smakują pewnie jeszcze lepiej! i obiad tak smaczny! jestem głodna patrząc na to wszystko :D
OdpowiedzUsuńTe placuszki to mistrz! Jakie grubiutkie! Aż chce się wbić widelczyk. :) A pomysł z tofu zapisuję, bo akurat mam jeszcze opakowanie, na które do tej pory nie znalazłam pomysłu. Dzięki Tobie już wiem, co z nim zrobić ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygladaja te hotcakes. Prosze slicznie o przepis i sposob przygotowania. W imieniu mojego brzuszka slicznie dziekuje :)
OdpowiedzUsuńa mogłabym prosić o przepis na te kakowe hotcakes? <3
OdpowiedzUsuń