niedziela, 18 sierpnia 2013

593. orzeźwiający pudding z kaszy manny




miętowo - kokosowy, nadziany masłem orzechowym, pudding z kaszy manny z grejpfrutem i syropem klonowym
mint - coconut semolina pudding with peanut butter filling; with grapefruit and maple syrup



5 łyżek kaszy manny
szklanka waniliowego napoju ryżowego
woda
1/2 łyżeczki cukru/miodu
1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych
kilka listków mięty
cytryna
masło orzechowe

Ok. godzinę - dwie przed robieniem puddingu, wlewamy wodę do szklanki z miętą i cytryną. 
Szklankę 1:2 wody z miętą i napoju przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie do 1/2 szklanki napoju wsypujemy kaszę, cukier i wiórki, mieszamy. Do rondelka dajemy 3 listki mięty i wyjmujemy, kiedy zaczyna się gotować. Wlewamy kaszę, skrapiamy cytryną, gotujemy. Jeżeli kaszka jest za gęsta dolewamy miętowej wody. Płuczemy zimną wodą naczynko na pudding i przelewamy go, kiedy tylko się ugotuje. Po połowie uzupełnionego naczynka dodajemy łyżkę masła orzechowego. Przykrywamy resztą kaszki. Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!


Idealny, orzeźwiający. Tylko jak na złość słońce wychodzi dopiero teraz...

Nie chcę myśleć ile czasu zostało do kolejnego roku szkolnego. Nie chcę myśleć jak będzie w nowej szkole. Będzie jak będzie. Wierzę, że lepiej.

Po południu jadę z rodzicami do Kazimierza. Jednak udało mi się ich namówić. Wie ktoś gdzie można tam zjeść dobry obiad ? :)

Miłej niedzieli!

23 komentarze:

  1. Naprawdę orzeźwiający!
    Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła grejpfruta :D
    Udanej rodzinnej wycieczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam grejpfruta. Ale mi narobiłaś ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  4. proponuje Zieloną Tawernę, Kuchnie i Wino ( ale tam jest drogo ;)), u Michalaka i Galerie Artystyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przypomniałaś mi o tym, co chciałam ostatnio kupić i zupełnie wypadło mi ostatecznie z pamięci - o grejpfrucie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie myśl jeszcze o szkole ;) Pudding wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jaaa :) Takie śniadanie byłoby idealne. Zaciekawił mnie napój ryżowy- nigdy o nim nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki wakacyjny i orzeźwiający! Takie lubię najbardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne na upalne poranki. pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będziesz w Wawie? to super, można się spotkać :D
      mieszkam w okolicach, ok. 70km od Warszawy, ale mój tata tam pracuje, więc z dojazdem nie ma problemu ;)

      Usuń
    2. to jeszcze się jakby co zgadamy mailowo ;>

      Usuń
  10. Na gorący poranek takie pyszne orzeźwienie to coś najlepszego pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przede wszystkim idźcie tam, gdzie są ludzie, gdzie jest sporo ludzi. Puste knajpki to nic dobrego dla żołądka turysty, wiem coś o tym, bo raz właśnie tam popełniłam błąd i wybrałam opustoszały lokal... Pożałowałam tego szybko:p
    Nie zapomnij kupić kogutów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czytam kokosowy i, że nadziany masłem i momentalnie się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. twój pudding wygląda obłędnie, i oczywiście nadzienie jest najlepsze <3
    udanego dnia i pysznego :*

    OdpowiedzUsuń
  14. faktycznie orzeźwienie jak znalazł :)
    udanej wycieczki :*

    OdpowiedzUsuń
  15. nadziany masłem orzechowym jest najlepszy... i jeszcze ten grejfrut, ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ohh ;) wygląda na prawdę smakowicie ;)

    + obserwujemy?

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Każdy wyjeżdża do Kazimierza! :)
    No nic, nic dziwnego bo tam jest pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wow, jaki piękny ten pudding, :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...