ricotta hotcakes z salsą truskawkową*
ricotta hotcakes with strawberry salsa
*owsiane + jeszcze jeden zagubiony placuszek się smażył :)
Miałam czas na placuszki, których dawno nie robiłam, a pamiętam, że ich smak był niebiański. Tak było i teraz. I ta cudowna salsa ( choć zabrakło jednego składnika, ale to nic ) :D
Muszę iść do apteki po syrop na kaszel. Ja się wykończę. Jak jedno przechodzi, to drugie przychodzi i tak w kółko. Poza tym nie mogę mówić, więc super. Jak ja wytrzymam bez mówienia...
Jeszcze 10 dni i koniec. Wreszcie. Jak ten czas szybko leci!
Co za stosik! I ta salsa, mega :) Wspaniałe, letnie śniadanie.
OdpowiedzUsuńej, wpadam do ciebie na śniadanie!
OdpowiedzUsuńmuszę je w końcu zrobić :)
ale cudowne, mnóstwo mnóstwo truskawek!
OdpowiedzUsuńWspaniała wieżyczka i salsa mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńjakie równiutkie :D
OdpowiedzUsuńJak idealnie równiutka wieżyczka :) Otoczone salsą wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńWpadam na takie! zaraz będę :)
OdpowiedzUsuńmmm góra cudownych przepysznych placków *-* i ta salsa <3
OdpowiedzUsuńpyszny stosik :D
OdpowiedzUsuńCoś cudownego *_*
OdpowiedzUsuńKupiłam dzisiaj dwa opakowania ricotty, którym kończy się termin przydatności, więc chętnie zrobię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale truskawkowo! :D
OdpowiedzUsuńCzy Ty byłaś w ogóle u lekarza? Może zamiast leczyć się samemu, poradź się specjalisty:)
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie jest cudowne!^^:)
Powiedzmy, że mam to utrudnione i do lekarza będę mogła iść dopiero w piątek/sobotę ;)
UsuńAż trudno uwierzyć, że nigdy ich nie jadłam! Pięknie wyglądają^^
OdpowiedzUsuńNo i zdrowiej, bo choróbsko w wakacje to koszmar:/
Totalnie fantastycznie wygląda ten dywanik truskawkowy!
OdpowiedzUsuńPlacuszki z ricotty są wspaniałe! A z tą salsą musiały smakowac świetnie. Btw, trochę się zgrałysmy dzisiaj :D
OdpowiedzUsuńmożna prosić o przepis? :)
OdpowiedzUsuńkorzystałam z tego przepisu, tylko zamiast mąki dałam "mąkę" z płatków owsianych, trochę cynamonu i wiórków kokosowych :) : http://emmagotuje.blogspot.com/2012/01/moj-pierwszy-przepis-od-nigelli-ricotta.html
UsuńSalsa:
Do lekko rozgrzanego rondelka daję łyżkę miodu, trochę wody oraz orzechy i pokrojone truskawki ( na oko, dość sporo ). Mieszam przez chwilę, tak aby truskawki nie puściły za dużo soku i żeby się nie zagotowały. Później dodaję bazylię (przyprawę) i mieszam. Powinien tu być również sok pomarańczowy, którego nie miałam, ale mimo to było dobre :)
muszę je w końcu zrobić , bo kusisz i to nieźle :D
OdpowiedzUsuńAaale bym zjadła;D
OdpowiedzUsuń