bananowy krem z gorzką czekoladą; kawa
banana cream with dark chocolate; coffee with milk
żółtko
łyżka ksylitolu/cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
banan
150g ricotty
mleko
2 łyżki wiórków kokosowych
nerkowce lub inne orzechy
Żółtko łączymy z cukrem blenderem. Do żółtka dodajemy ricotte, wiórki i banana, mieszamy również blenderem. Dodajemy orzechy ( użyłam nerkowców ). Wkładamy krem do lodówki na ok. 30 min. lub dłużej. Dekorujemy czekoladą. Smacznego!
Sylwestra zaliczam do udanych. Świetna impreza, chociaż brakowało mi jednej osoby. Poza tym towarzystwo było świetne! Myślę, że dobrze powitałam nowy rok. Naprawdę mam nadzieję, że będzie udany. Najlepszy, dotychczas. Czy to dobrze, że mam takie przeczucie? :-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Niesamowite jak czas szybko płynie. Prowadzę bloga śniadaniowego już dwa lata. I wcale nie mam ochoty przerywać mojej przygody z blogosferą. Za dużo sympatycznych osób tu poznałam. Zbyt wiele czasu tu poświęciłam. Zbyt wiele radości sprawia mi prowadzenie bloga i szykowanie śniadań, abym miała przestać blogować. Przez te dwa lata nabyłam jakiegoś doświadczenia w różnych dziedzinach. Staram się robić coraz lepsze zdjęcia, nie ukrywam, że aparat jest tu naprawdę dużą pomocą. Staram się wymyślać coś nowego, mimo że nie zawsze pozwala mi na to czas, ogólnie tempo w jakim żyję. Mam masę obowiązków na głowie i to one mnie ograniczają, ale mimo wszystko próbuję znaleźć czas na przyjemności. Nieustannie go poszukuję.
Statystyki i inne sprawy dotyczące bloga pojawią się prawdopodobnie jutro. Przepraszam za tą organizację.
Dziękuję wszystkim czytelnikom! :*
FANPAGE
Ulubione śniadania? Trudno byłoby mi takie wybrać, ale przedstawię może 30, które mi bardzo smakowały:
- sernik-na-dobry-poczatek-dnia
- czekoladowe-ciasto-z-cukinii
- ciasto-marchewkowo-jabłkowe
- clafoutis
- gofry
- kokosowa kasza jaglana
- pudding jagodowy
- scramble
- pudding chlebowy
- pudding malinowy
- kluski leniwe
- kluski śląskie
- krem czekoladowy
- naleśniki I
- naleśniki II
- naleśniki III
- naleśniki IV
- rafaello pancakes
- dyniowe placuszki
- ricotta hotcakes I
- ricotta hotcakes II
- omlet I
- omlet II
- omlet III
- śniadaniowy torcik
- owsianka I
- owsianka II
- owsianka III
- owsianka IV
- owsianka V
Gratulujemy tak długiego stażu i wytrwałości ;)
OdpowiedzUsuńprzepis jak zwykle genialny!
buziaki!
Alicja i Magda
Gratulacje! I oczywiście życzę kolejnych lat! I nowych cudownych śniadaniowych pomysłów! :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że juz tyle czasu jesteś z nami i inspirujesz! bardzo lubię Twoje sniadania pełne smakowitych dodatków i w ogóle w moim guście :D
OdpowiedzUsuńżyczę kolejnych lat w blogosferze!:)
czas płynie nieubłaganie... gratuluję 2 lat w blogosferze!
OdpowiedzUsuńJejć jaki ten kremik jest apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie! Pewnie jest bardzo pyszny ;P
Mniam to może być smaczne!
OdpowiedzUsuńZapraszamy również do nas na http://kulinarnylans.blogspot.com
Gratuluję! Obyś została tu jeszcze na długi czas: )
OdpowiedzUsuńSuper, że Sylwester się udał :)
OdpowiedzUsuńGratuluję z całego serducha! Życzę Ci jeszcze wielu, wielu smakowitych pomysłów na śniadania :)
No ja mam nadzieję, że jeszcze tu trochę pobędziesz!
OdpowiedzUsuńGratulacje!
OdpowiedzUsuńWiesz, sama mam podobne uczucie, co do Nowego Roku, więc coś w tym musi być :)
Od bardzo dawna odwiedzam Twojego bloga, jeszcze dużo zanim założyłam własnego. Uwielbiam Twoje śniadania :)
OdpowiedzUsuńPyszności same zawsze robisz :)
Dobrze, że Sylwester udany :)
Bardzo szybko ten czas leci :) Gratuluję tych dwóch lat :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie cudowne - adekwatne do rocznicy :)
hmmm.. jak dla mnie każde twoje śniadanie na blogu ma w sobie "coś" co czyni je wyjątkowym :) każde jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńgratuluję Ci jeszcze raz już 2 rocznicy, i oby tak dalej! :*
Gratuluję! Ja dopiero zaczęłam :D
OdpowiedzUsuńjaki puszysty! i na 100% przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńSporo dzisiaj tych rocznic!:D Gratuluję tylu pysznych śniadań, oby było ich jak najwięcej! Ten krem wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Sylwester udany :)
Gratulacje ! Kolejnych lat ! Pyszny ten twoj krem i super zestawienie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję !
OdpowiedzUsuńObyś była z nami kolejne lata ;)
Gratuluję! Oby jeszcze więcej takich "blogowych lat" przed Tobą: )
OdpowiedzUsuńA krem prezentuje się bardzo apetycznie!
Gratuluję! Sto lat! :*
OdpowiedzUsuńCudowne śniadanie :)
Słodki przepis! Gratuluję tak długiego blogowania i czekam z niecierpliwościa na dalsze wpisy! :))
OdpowiedzUsuńwow, gratulacje, mam nadzieję, że jeszcze na długo z nami zostaniesz :*
OdpowiedzUsuńa ten krem brzmi bosko, tym bardziej, gdy w przepisie widzę ricottę <3
Cieszę się, że Sylwester się udał! :)
OdpowiedzUsuńNo i gratuluję, że jesteś tutaj już tak długo i życzę jeszcze wielu blogowych śniadań :)
ile 'urodzin' blogowych ostatnio! widocznie nowy rok sprzyja takim przedsięwzięciom :)
OdpowiedzUsuńSto lat dla bloga! :D
OdpowiedzUsuńKrem prezentuje się bardzo smacznie!
A zdjęcia są przepiękne! Już dawno miałam spytać. Jakiej lustrzanki używasz? ;)
cudowny ten krem! gratuluję dwóch lat :) to brzmi jak jakiś związek z chłopakiem haha
OdpowiedzUsuń