niedziela, 30 marca 2014

819. krem jaglany i pomysł na obiad || LB





wypiek amarantusowy z czerwoną soczewicą; szpinak z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi i octem balsamicznym
amaranth quick cake with red lentils; spinach with radish sprouts, cherry tomatoes and balsamic vinegar


3 łyżki amarantusa
2 łyżki mąki gryczanej
jajko
curry
przyprawa 5 smaków chińska
pieprz cytrynowy


Amarantus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 40 min. W międzyczasie gotujemy soczewicę i odstawiamy do ostygnięcia. Odlewamy wodę z amarantusa i łączymy go z resztą składników za pomocą łyżki. Naczynko żaroodporne natłuszczamy, wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 min. w 180*C.








bananowo - daktylowy krem jaglany z jogurtem z ziarnami
banana - dates millet cream with yogurt with seeds



Wracam do domu. Na jeden dzień. Dowód, karta, spotkanie z koleżanką.
Piękny dzień. Ciekawe czy bez problemu dojadę do centrum...


Zostałam nominowana przed Magdalenę z bloga http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ do LB. Dziękuję bardzo ! :-)

  1. Co jest Twoją największa inspiracją kulinarną? Myślę, że inne blogi i instagram 
  2. Jaki rodzaj potrawy najbardziej lubisz przygotowywać? Naleśniki, wypieki jednoporcjowe, kremy
  3. Twój ulubiony produkt spożywczy. Nie mam ulubionego
  4. Co zagości na Twoim Wielkanocnym stole? Nie mam pojęcia, to babcia przygotowuje obiad :)
  5. Co sprawiło, że gotowanie stało się Twoją pasją? Zaczęłam gotować, kiedy przeszłam na dietę
  6. Z jakiej potrawy, jak dotąd jesteś najbardziej dumna? Tarta dyniowa, ciasto cytrynowe...
  7. Jaką zasadą kierujesz się tworząc własne dania? Nie mam ścisłych zasad raczej.
  8. Moja największa kulinarna słabość to… słabość jako coś przed czym trudno mnie powstrzymać? Wszelkie czekoladowe smakołyki. Słabość jako coś złego - zabawa z drożdżami
  9. Najbardziej lubię spędzać czas w kuchni z … radiem grającym w pokoju obok :P
  10. Najbardziej intrygującym daniem, które jadłam jest… nie wiem, ale będąc na Krecie jadłam wiele nowych intrygujących potraw :)
  11. Jeżeli miałabyś możliwość prowadzenia własnej restauracji serwowałabyś w niej… śniadania oczywiście! I wszelkiego rodzaju desery :)

17 komentarzy:

  1. Tyle dobrych rzeczy bardzo mnie zaintrygował wypiek amarantusowy a salatka wiosenna i tak ma byc <3

    OdpowiedzUsuń
  2. obiad świetny - te kolory! uwielbiam to, poza tym ten pyszny smak i zdrowie :) a krem to wiadomo - słodycz banan i daktyli niezastąpiona, lubię to połączenie! :)
    zjadłabym twoją tartę dynią, choć i to ciacho cytrynowe brzmi kusząco! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym pójść do Twojej śniadaniowej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to wszystko ładnie wygląda! Tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ah zazdroszcze pobytu na Krecie, na pewno jest tam cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny ten wypiek! Myślałam, że będzie na słodko, jednak sałatka z tyłu mi nie pasowała i okazuje się, że to wytrawny wypiek! ;) A krem porywam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym do Ciebie wpadła na takie śniadanie i obiad przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nic nowego- jak zwykle same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musiało być wspaniałe! Chyba wpadnę kiedyś na obiad jak i na śniadanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki cudowny obiad <3
    A o śniadaniu nawet nie wspomnę <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie najbardziej ten krem skusił! wygląda tak... delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wpraszam się na krem ! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile pyszności w jednym wpisie! Ja równiez wpraszam sie na krem <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale świetny wypiek! Spróbuję na pewno! :)
    A ten krem chodzi za mną od jakiegoś czasu, kusząco wygląda, muszę zrobić jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jak robisz krem jaglany? <3 wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...